Starostovia diskutovali o riešení problémov v rómskych komunitách

23.03.2010 Prešov

Prešov 23. marca (TASR) – Zástupcovia miestnych samospráv, predstavitelia mimovládnych organizácií a terénni sociálni pracovníci z prešovského regiónu sa dnes vo Veľkom Šariši venovali problémom marginalizovaných ...
Po stretnutí pracovnej skupiny, ktorú vytvorili poslanec Národnej rady SR Štefana Kužma (SDKÚ-DS), primátor Lipian Eduard Vokál a primátor Veľkého Šariša Róbert Oros, podporili vyhlásenie, v ktorom sa konštatuje, že takmer 100-% nezamestnanosť a pomerne vysokú mieru kriminality v oblastiach, kde žijú spomínané komunity, spôsobuje demotivačný systém sociálnej podpory a legislatíva, ktorá nedokáže účinne trestať kriminalitu.
Účastníci stretnutia sa zhodli, že je potrebné pomenovať problémy a prijať účinné opatrenia. V tejto súvislosti navrhli, aby sa kompetentné orgány zaoberali presadzovaním zmien, ktoré zhrnuli do siedmich bodov.
V prvom rade chcú, aby sa rozšírili programy v rámci zákona o službách zamestnanosti pre obce, VÚC alebo štát, vrátane štátnych podnikov, čo by zvýšilo možnosti na zamestnávanie ľudí z týchto skupín. Kužma za jedno z najdôležitejších opatrení považuje zvyšovanie motivácie zamestnať sa. To sa dá podľa neho dosiahnuť napríklad tým, že občan zamestnaný aj na verejných prácach, by mal vždy vyšší príjem ako ten, ktorý poberá sociálne dávky.
\"Preto potrebujeme zaviesť, aby peňažná forma sociálnych dávok, pre tých, ktorí nechcú pracovať, sa zmenila na naturálnu, na princípe prídelu potravín, ubytovania, šatstva, ale peniaze môžu byť len za prácu, \" povedal Kužma.
Vo vyhlásení sa konštatuje, že je potrebné prijať zmenu zákona, ktorá by umožnila účinne trestať aj priestupky spáchané poberateľmi sociálnych dávok. Rovnako chcú eliminovať trestnú činnosť a priestupky u maloletých, a to zvýšením zodpovednosti rodičov za výchovu detí a sprísniť aj postih rodičov, ktorí porušujú zákon o povinnej školskej dochádzke.
Spomínané problémy registrujú v podstate vo všetkých lokalitách, kde sa nachádzajú rómske osady.
\"Keď sa nebudú prijímať iné legislatívne opatrenia, tak sa situácia bude len zhoršovať. Ľudí z tejto komunity je stále viac a nemajú záujem robiť, pretože zisťujú, že tí čo robia sú na tom finančne horšie ako tí čo vôbec nepracujú. Páchajú sa trestné činy, priestupky bez toho, aby sa škoda nahradila, \" konštatovala starostka obce Svinia, kde žije v osade viac ako 900 Rómov.
 

Vyberte región